8 tips voor het schrijven van een inleiding

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 16:26

Je wil een tekst schrijven en weet waar deze over moet gaan. De inhoud heb je, maar met de inleiding loop je te stoeien. Wat moet er precies in staan? Hoe zorg je ervoor dat lezers door willen blijven lezen? En hoe sluit de inleiding goed op de tekst aan? Als antwoord op deze en meer vragen over het schrijven van een inleiding, geef ik je 8 tips.

Wat is het doel van de inleiding?

De inleiding van een tekst heeft een belangrijk doel. Het moet namelijk:

 

  • Nieuwsgierigheid opwekken
  • Kort weergeven waar de tekst over gaat
  • De relevantie van de tekst weergeven

 

Samen met de titel zorgt de inleiding ervoor dat een lezer de tekst daadwerkelijk gaat lezen. Dat betekent dus dat deze moet uitblinken. De tips uit deze blog helpen je daarbij.

Inleiding schrijven

Tip 1: Introduceer het onderwerp op een interessante manier

Geef in de inleiding aan waar de tekst over gaat. Gebruik hiervoor één of twee zinnen en niet meer dan dat. Zo houd je het duidelijk en beperk je de lengte van de inleiding. Je kunt het onderwerp introduceren door:

 

  • Een persoonlijke ervaring te vertellen
  • Te prikkelen met een opvallende uitspraak
  • In te haken op de actualiteit
  • De historische achtergrond uit te leggen

Tip 2: Benoem de relevantie van de tekst

Verplaats je in de lezer en bedenk je waarom de tekst relevant is voor hem of haar. Houd jouw eigen mening er buiten. Vindt de lezer de oplossing voor een probleem in de tekst, kan de lezer iets van de blog leren of geeft de blog een nieuw inzicht? Beschrijf de relevantie en gebruik ook daarvoor slechts één of twee zinnen.

Tip 3: Stel een centrale vraag, zorg of probleem

Je hebt nu het onderwerp geïntroduceerd en de relevantie van de tekst aangeven. Benoem vervolgens de centrale vraag, zorg of probleem die daaruit volgt. Dit geeft de kern weer die in de tekst beschreven wordt. Denk aan tips die je ergens voor geeft, een uitleg over wat een bepaalde term inhoudt of wat ergens de voor- of nadelen van zijn.

 

Tip 1 t/m 3 gingen met name over waar een goede inleiding uit bestaat. De volgende tips gaan een stap verder, waardoor je de inleiding ook echt interessant en pakkend maakt.

Tip 4: Houd de eerste zin kort

Zorg ervoor dat de eerste zin kort is. Dit grijpt de aandacht en leidt de lezer direct door naar de tweede zin. Hij of zij leest automatisch door en dat is wat je wil.

Tip 5: Zeg iets wat de aandacht grijpt

Zeg iets ongewoons, onverwachts of schokkends. Denk aan een mening die choqueert of een uitdagende belofte. Dat grijpt de aandacht van de lezer. Hoe kom je op die uitspraak? Hoe durf je dat te beloven? Wat is daar de achtergrond van? De lezer raakt geboeid en bovendien nieuwsgierig, waardoor hij of zij sneller geneigd zal zijn om de tekst te gaan lezen.

Een pakkende inleiding schrijven

Tip 6: Gebruik minstens één keer 'jij' of 'u'

Om nieuwsgierig en geboeid te raken, moet je je aangesproken voelen. Spreek de lezer in de inleiding dus letterlijk aan. Gebruik daarvoor minstens één keer – en liever vaker – het woord ‘je’ of ‘u’.

Tip 7: Houd de inleiding kort

Zorg niet alleen voor een korte eerste zin, maar überhaupt voor een korte inleiding. Je probeert iemand te boeien én geboeid te houden. Met een korte inleiding behoud je de aandacht en leid je de lezer snel en soepel door naar de inhoud van de blog.

Tip 8: Lees als de lezer

Wees kritisch op jouw eigen tekst. Vind je de inleiding écht interessant genoeg? Zou jij na deze inleiding de tekst gaan lezen? Kan je hem nog iets inkorten of mis je juist nog iets? Verplaats je in wat de lezer zou vinden. Vaak kan je de tekst nog wel iets aanscherpen.

Aan de hand van deze 8 tips schrijf jij een goede en pakkende inleiding. Je zult jouw lezers raken en boeien. Ze willen je tekst verder lezen, waardoor de kans groter is dat jij het doel dat je met de tekst hebt, zal bereiken. Daarnaast geldt: oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe beter je het schrijven van een inleiding onder de knie krijgt.

 

Loop je toch met de inleiding te stoeien? Staar jij je er blind op? Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat er iets mist, maar weet je niet wat? Ik kijk graag met je mee. Neem gerust contact met me op!